Redha

Assalamualaikum.

Wahai diriku,

Tahu tak kenapa kau tak bahagia? Bermuram durjana jer?

Tahu tak kenapa kau sentiasa cemburu melihat kebahagiaan orang lain?

Betapa cantiknya mereka, pandainya mereka, popularnya mereka…

Sebab kau tak pernah bersyukur apa yang ada

Kalau boleh, semua benda yang kau nak kena dapat waktu sekarang jugak

Itu mustahil.

Kau rasa ada ke kejayaan datang bergolek-golek tanpa usaha? Tak, bukan?

Kau kena redha. Hidup kau macam ni. Kau selalu bosan sebab setiap buat benda yang sama.

Masalahnya kau sendiri tak nak usaha nak buat sesuatu yang menyeronokkan hati kau.

Setiap hari tidur, makan, internet. Kau pun jemu dengan benda yang sama.

Kau nak jalan-jalan, tangkap gambar, show off kat orang. Adakah ini sebab utama kau nak jalan-jalan? Sebab kau cemburukan tengok orang lain berjalan-jalan, tangkap gambar lepas tu dapat banyak likes bila post kat media. Ini kan sebenarnya kau nak? Kau nakkan perhatian kan? Kau kena fikir, kalau betul kau nak jalan-jalan, buatlah sesuatu sebab kau nak gembirakan hati kau, bukan orang lain.

Tapi, dalam situasi lain, kau kena faham, kau beria nak jalan-jalan tapi kau kena faham keadaan orang lain yang kena bawa kau jalan-jalan. Orang lain kerja, kau bersenang-lenang duduk rumah. Bila nak cari kerja, kau malu. Kau punya krisis di mana kau malu hendak berhadapan reality dan komuniti. Kau tak senang bila orang tengok kau buat kerja, nanti tak menjadi.

Kau kena redha, bersyukur, dan kena lakukan sesuatu perkara bukan untuk tagih perhatian orang. Tengoklah bila kau berharap gambar kau disukai ramai tapi tak pun, kau kecewa. Kenapa nak berharap pada manusia? Manusia tak bagi kau apa-apa pun. Kau kena sedar, perhatian manusia tak penting. Hari ni kau memang boleh dapat perhatian orang tapi sampai masanya kau boleh jer ditinggalkan. Jangan mudah terlalu percayakan kebaikan orang tapi janganlah pula bersangka buruk.

Kau suka buat benda yang mahu orang tertarik dengan perbuatan kau. Contohnya, demi kawan, kau sanggup buat macam-macam. Tapi, bila sampai masa kau minta didengari, dikasihi, macam mana layanan diorang kat kau? Kau sendiri kecewa, terasa. Lepas tu, mulalah reka angan-angan dalam minda bagaimana cara nak tarik perhatian diorang, cara nak balas balik perbuatan diorang. Kau sendiri salah sebab kau terlalu mengharapkan perhatian orang. Orang tak ada nak kisah sangat pun.

Bersyukurlah menjadi diri kau. Kau sebenarnya boleh jadi seorang yang hebat tapi kau sendiri tak jadi diri sendiri kau seba kau malu. Takut terserlah perangai buruk kau. Takut dikritik orang. Kau harus faham, kalau dah hidup dengan manusia, kritikan takkan terlepas. Macam kau tak pernah kritik orang? Kau kena faham, jangan tergesa-gesa, jangan mudah tersinggung. Berfikirlah positif, barulah kau boleh happy seadanya.

Sekian.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s