Pay For The Rent

Assalamualaikum and very good morning. I wish we would have a long good day today, In Syaa Allah, all things in His will. But, my morning introduction was not good enough because, clearly I remembered at 6:25 a.m., my foot got stung by black-yellow-striped bee. I wasn’t feel bad at first because I thought this pain was come from something not dangerous. I tried hardly to find where did I just put my hair clips, so MAD !! ughhh!! Later, when I found out that I get stung by bee, my blur/lost/”drunk” suddenly turned into panic. WHatt!!! I cried and cried, I thought I’m going to get disease, I went to find mom at kitchen, shown her my feet~my sister was also there. They just feeling nothing when they saw my feet, in my mind, “I got stung by a bee! Why did they feel nothing to be freaked out?” Ohhh yaa, sister asked me to go get “minyak gamat” and put on the place that get stung. I cried when the oil was not coming out, I forced it while I cry. Ughh… Till now, I still feel the pain. Spoil.

Yesterday, in the evening, I went to kitchen to wash dishes. I speed up my movement and when I was about to hold the cup holder, it suddenly broken and my thumb got injured. Ohmaigood.. Then I said, “why should I say Omaigod, I should say Allahu Akhbar” I repeated saying Allahu Akhbar more than twice. It was painless but I can’t hold myself looking at the blood dripping so fast. Ouch, just at one look just hurt enough. Oh man, my blood’s going to decrease. So, I kept the water pipes streaming down my left thumb while the right hand was trying to fry the fish(for my cat;they hadn’t eaten for half a day because I wasn’t at home).

This morning, I feel so scared for the things that keep following up. I am afraid because I just remembered the sins that I have done. Istighfar more than twice because I feel so afraid of what I have done. The thing that I have done is really the biggest mistake that happens repeatedly. This is making me more guilty. Maybe, the small wound that keep happening to me is just a warning or kifarah, a pay for me because I use His world to make a lot of mistakes that I should have learned the lesson long time ago. This is the pay that I’ve got to pay the rent. We, in this world, we just rent it for awhile and you must do something to pay it to the Creator. You must obey all of His rules. Who is He? Allah, the Creator of this world and afterlife. If you don’t believe, it is none of my business. I just telling you that we are all renting this world just to stay for awhile, do some good deeds to pay for the rent.

Mimpi Di Pagi Hari

Terlihatnya satu dunia yang pelik di mana realitinya kita di dunia sebenar ini adalah berhamparkan tanah tetapi, dunia yang dilihatkan bertanahkan lautan yang membiru, menenangkan dan sangat jernih. Ramai penduduk di situ tinggal dalam rumah yang terapung-apung dan sangat sedikit sekali penduduknya. Tiba-tiba, ada sebuah rumah ni yang memiliki tuan rumah yang hensem. Dia kelihatan seorang yang panas baran dan ego. Suatu hari, datanglah seorang perempuan yang berperwatakan seperti seorang bibik dan dia sangat memerlukan pertolongan. Dia meminta pertolongan kepada lelaki tersebut dengan penuh terdesak. Pada mulanya, lelaki tersebut menolak untuk menolong perempuan tersebut dan memandangnya dengan jelik sekali. Tetapi, beberapa minit selepas itu, lelaki itu merentap lengan perempuan itu masuk rumahnya.

Sejak dari hari itu, perempuan itu mula bekerja sebagai orang gaji lelaki tersebut. Tanpa disedari, kasih sayang yang entah datang dari mana mula tersemai dalam hati tersebut. Lelaki itu mula kasihan dan berat tatkala hendak melepaskan perempuan tersebut. Lelaki itu kelihatan keseorangan, pendiam dan menyendiri. Jadi, dia memerlukan perempuan itu sebagai temannya. Buat pertama kalinya dia memerlukan seorang teman dalam hidupnya kerana sebelum ini, dia sudah biasa hidup berseorangan dalam egonya.

Perempuan itu cuba beramah mesra dengan jiran-jiran berdekatan. Setelah sekian lama, perempuan itu mula rasa dikhianati apabila pelbagai cerita buruk tentang dirinya disebarkan oleh jiran-jirannya. Sejak itu, ramai yang menjauhi dirinya. Lelaki yang membantunya pun sudah mula dihinggapi kemarahan kerana dia sendiri merasakan seolah-olah dikhianati pula oleh perempuan itu. Perempuan itu merayu-rayu, meminta simpati supaya diberikan masa untuk tinggal di situ. Dan, aku pun terjaga. Sekali imbas, rupa perempuan tu macam dalam drama korea Secret Love. Kehkehkeh!

Pagi Yang Indah …

Assalamualaikum dan selamat pagi. Sejuknya pagi ni! Indahnya pagi ini! Kalau hari kerja aku dah tidur dah waktu ni! Sebab setiap hari aku tidur 1-2 jam jer disebabkan leka menghadap sosial media. Bapak tak best, melagha jer kerjanya. Non stop main fon padahal benda sama jer setiap hari. Ikutkan hati aku malas nak hadap instagram sebab instagram sekarang penuh dengan pengguna-pengguna yang cantik lagi hoootttzz! INI SEMUA POYO! Aku tak insecure cuma aku memuji ciptaan Allah yang cantik-cantik belaka ni. Aku malas nak kutuk2 ni, takdo pekdah kek den! Tu sebab aku just stalker  jer diorang tapi aku tak like sebab nanti bila kat explore, penuh dengan gambar-gambar hotttzzzzz diorang… Make up tutorial, haul haul what ever! Tak dengki, cuma menyatakan kebenaran jer. Aku banyak like gambar travel, nature, charity, baru tahu sikit benda pelik yang berlaku kat luar.

Mereka-mereka yang cantik ni boleh memberi inspirasi kepada pengguna yang lain untuk jadi macam dorang, contohnya, pakai turban, pakai tudung tapi just nak tutup leher jer, baju dah labuh seluar pulak ketat nak mapuh. Nampak macam judge kan? Eh, tak lah, aku cakap benda yang berlaku kepada kebanyakkan orang, bukannya sorang duorang. Di mananya aku menilai. Aku menilai pemakaian, aku bukan menilai apa yang diciptakan Allah. hmmm 🙂 Sekarang ni pulak trend pakai turban tapi nampak telinga, nak bagi nampak anting-anting. Terfikir jugak dan tertanya-tanya, kenapa diorang suka ikut trend ha? Tanya jer, takkan nak melenting kot. Ikut trend tu boleh tapi.. hmmm… sendiri fahamlah. Agama bilang macam ni, hang buat lagu tuww. Tak tahu nak cakap apa lagi dah. Masing-masing dah baligh, boleh fikir dah mana baik mana buruk.

Aku tahu, sebenarnya, (ni baru aku nak judge ni), pemakaian diorang je macam tu tapi hati diorang sebenarnya baik. Aku dapat nampak, diorang tak nampak sombong dan always happy go lucky, life full of positive vibes!!! waaaaa… Tapi pemakaian diorang je sangat melanggar hukum. Hati orang, tak leh nak judge pon sebab itu kerja Tuhan. Jangan nak memandai, aku cuma think positive jer pasal dorang ni. Hati dorang baik, pemakaian je tak berapa elok. Gitu jer. ><

Aiishshhh… Kadang kadang malas dah nak on instagram sebab asyik nampak dorang jer. Hahhaha. Takde orang lain ke. Okey, at least aku tahu, ohhh giniii trend masyarakat sekarang. Tak adalah nanti bila kuar rumah, culture shock! Tetiba tengok, apa dah jadi ni!!? Tapi, ini tak bermaksud aku redha dengan cara pemakaian diorang. Aku pun tak berani pakai macam tu.

Okeylah. Apa lagi, bangun! Kemas rumah, berapa hari lagi nak raya. Orang datang raya ka, tak datang raya ka, suka hati diorang. Ini semua melibatkan sikap individu. Jom bersih rumah sekarang!!! ><

 

#peringatan untuk diri sendiri jugak!