Imperfect Is Cool

Assalamualaikum and almost good night. I took a pill in Ibiza. I thought Ibiza was in Israel. so, I preferred to hate this music at the first place. And, the singer is Mike Posner, I never learn to like his song because it is totally not approachable to my heart since 2010, I guess. Then, I google image about Ibiza.. The first thought was, “Oh, okay, beautiful places, maybe I would like to put in bucket list.” And, then, I saw the “Spain” word. Wow, Ibiza’s country state is Spain!?? Cool!! I like Spain and, someday I would to spend sometime at Spain, In Syaa Allah… I even take Spanish class for the next semester and I can’t wait for it.

Firstly, straight to the point, I would like to tell that, I am a human and always do the same, terrible mistakes. I really like to advice people but, in the same time, I did some mistakes. Actually, I am trying and struggling to approach the kindness and positive vibes here, I want to learn from the failure and attempt to try hard in the next day. I am imperfect girl who can do both thing, good deed and evil. To be honest, we suppose to restrain ourselves from trying to do something bad. The term of “Istiqamah” which means doing the good things continuously even in a little quantity has much effect to our personality. If we tend to “istiqamah” in every way, our life would end up with happiness and all things fall on its place. But, it is very hard and need to struggle to become a better human because the devil keeps haunting our mind, asking some part of us to do bad things. They keep putting the hesitation in our heart, triggering the emotional of feeling right when doing something wrong; feeling wrong when doing something right.

Here I am, this is me. I should feel enough with everything I have had. I should not compare my life with others. Even though, they have got better life than me, but, I am here, still in the same places, had to learn about gratitude and doing reformation in my life so that, I can go to the next level in my life. Everybody has their own track to happiness. So, I couldn’t blame them for having the best thing in their life. It is their life. So, I just have to focus on my mission and vision so that I could have better life than other people.

  tumblr_m2if6ddxhi1rn435g

Advertisements

Mimpi Indah

Pagi tadi aku mimpi best jugaklah. Aku mimpi, aku tinggal kat umah lama yang dulu. Hmm. Aku, mak dengan kakngah susun susn tempat tidur. Ada tiga tilam. Susun arah sana, kejap susun arah sini, sebab mak citer macam2 terjadi kalau susun arah sini. Pernah tangan mak kene pegang dekat hantu, dalam mimpi tu laa. Seriously, dalam mimpi tu, aku terasa macam real takutnya. Sekali, aku keluar rumah. Pintu rumah lama dulu kan ngadap jalan. Aku keluar pandang arah kiri. Pehh.. SubhanAllah. Allahu Akhbar!!! Cantik giler. Milky way depan mata aku. Aku terperanjat lah. Tak pernah2 tempat aku ni boleh nampak jelas milky way macam tu.

milky-way

Sebab, ikutkan fakta, kalau nak nampak jalur jalur bintang, milky way tu, tempat tu kene gelap. Tapi, dalam mimpi aku ni, aku nampak clear. Aku boleh nampak sendiri, dalam mimpi tu aku sngat terkejut. Terus ke berlari arah tu milky way tu, panjat pokok, semak samun kat situ semata2 nak tengok milky way lagi dekat. Waktu aku nak panjat tu pulak, sekali aku terpijak paku. Aku ingatkan tulang ikan sebab nampak cam kecik tulang yang tercucuk tu, sekali, aku tarik keluar, paku karat rupanya. Seriously, kesakitan dia terasa macam real tapi tak sakit sangat pun. Aku pun bergerak ke tengah laman rumah aku. Sekeliling aku background warna biru, umpama, kalau dunia betul rumput warna hijau, dalam mimpi aku tu, seluruh tanah warna biru. Dan, ada rumah warna kuning campo warna apa entah. Ya Allah, walaupun mimpi aku x full tapi best wehh dapat mimpi milky way !!!!

tumblr_mbv064qdhd1rdikavo1_400

No, No, Im not UPSET

I took my glasses off and sitting silently while my eyes starring down the pale wall blankly. It was feeling as if I was hypnotized by the gaze swirling around the retina. The silent fulfill the space in the room and there just the sound of television in the living room. I am thinking about the future in front of my eyes that kept swirling. I closed my eyes tightly to forget about the future and the mistakes in the past that I have done.

Mistakes in the past should not be repeated in the present to get a bright future. But, it was as if I can predict the future by telling the way I act in present. The indecision, anxiety, nervous and madness are making me more upset. It is not too late to change myself but the fear of failure and fear of confronting the implication making me more upset.

Trusting too much, so naive, confusion and being introvert is not the best thing happens to my personal life. I have got to hold a lot of burden by caring the each others’ heart. It is so painstakingly when there is nobody care and even give some supports. Nobody is knowing about my effort except Him. I don’t even know who I am today? Every part of me is tearing apart and some of the pieces have lost in the air. Am I the same person at the back in time? Then, why things keep changing? I am grown up but.. as Greg Heffley has ever said in his movie “Diary of Wimpy Kid” about his friend, Rowley Jefferson, “He doesn’t even know about the concept of being grown up.” Even though they were in high school, Rowley still cannot pickup the concept of being mature because he was saying “play” instead of “hangout” .

Sometimes, I was so mixed up. Everything that I have decided did not fall into its place. Everything I do~ just making me more confused. Because the way decision was made is based on more to care about another person or, even more confuse, the decision was happening just because I don’t want to face the reality.

Then, I wonder, my childhood memories are mostly full of happiness and positive vibes. I was being myself at all and I did not even care how much devil’s talking in my mind, trying to spread the infection. I was just thinking about play and fun! But, the time passes so fast, that I didn’t even catch up to be a grown person. I have been a person who doesn’t want to accept the fact that I have grown up and more responsibility must be taking care of. No more play, no more childish, no more sulking like a little girl and the only thing left for me to survive this life full of fake people is focusing on the goal that I’ve been imagining in my mind.

Imagining and dreaming are just the best words to describe my life. No effort to make it become true. So, I sit down, breathe in and out smoothly, wondering, until when I am going to stay like this??!!! I cannot expect people to help me, accompany me to reach the success road. They have their own road, so they would not go in my way because it is impossible to get in others people’s shoes. Nobody wants it, though. Others people’s shoes may hold the large trouble, so they don’t want to risk it. So, as conclusion, I’ve got to find my own way, with His will, I will get on the peak of mountain of success. In Syaa Allah.

 

A little luck can go a long way
So don’t you worry about what people say
Who knows when the wind may blow
For an ordinary girl….
I’m just an ordinary girl

 

Introvert is Thinking 😅

Assalamualaikum and very good day . Okay, soon I am going to continue my study for third semester. I feel so nervous even thought I suppose to get used to it. To be honest, I am truly, hardly to adapt with new environment and conversation at a new place. I don’t know why. I realize the significant to be an active and optimistic student but I still cannot handle myself for being in the group of conversation. I feel awkward like I don’t even know what to say and how to response. I don’t know how to be myself at the new place.

Seriously,  I know these are going to effect my future because of my bad communication skill. The only person who I really not awkward to and be myself every time is my mom. My mom does not care how am I going to behave; to be funny, dummy, foolish, talking, selfie, reading but not cross over the line. But, the thought of negative opinion came wondering my mind whenever I begin to be myself in front of my friend/classmates. I feel awkward or the suitable word to describe is afraid of showing the true color of mine in front of them. I just suddenly became full of courtesy and introvert whenever I get into my friend. I don’t know why suddenly my mode feeling change ~ abruptly 🎭 . Sometimes, I feel most afraid of their critic. For example, to be honest, I am not a clever person and dummy at some time. So, whenever I show my dummy side to them, they just ignore me like – they should at least say something for not letting me being dummy by myself or for not letting me embarrassing myself 🍭🍭🍭 .

Trust me, I am so00o0o0o000oo an INTROVERT person. I like to be alone most of the time. I had ever read a quote saying that we should not let ourselves being drawn liking to be alone because as consequences in the future, we would like to be alone at all the time and loss of communication skills. Now, I am feeling that thing – right now. Even thought there are family gathering in the living room, watching the television altogether, but, me, keep myself alone in the room while scouring the world wide web. Plus, whenever my family conducts a feast, I would rather stay in the room, doing nothing or maybe just sleeping and dreaming about something that won’t happen. The major problem is that, I bring this, myself, to university. You know whats happen? Whenever my friend ask to join them hangout together, I always say no and even give them stupid excuses that I think they would not understand it. Whenever they ask to join some programs held in my university, I always staying in the room surfing the internet. Sometimes, I practice speaking alone, crying or mumbling alone. But, whenever I try to mix with my friend, I don’t have any interest to talk 🙈 🙉 🙊  .

The problem is that, me, myself, cannot trust those fake people. I don’t want to think negative but I am hardly to trust people at the university. The fake that I have been said, means that, they treat us like whenever they want too. They suppose to treat each other without considering about the weakness in each other. For example, I am introvert person, so they should help, talk to me, story to me whatever they want to. As the consequence, I will get to response whatever I think and get to close more with them. I would feel close to someone when they also give response to my thought. Ignoring each other is just making the situation get worst because nobody’s talking. Plus, I am unresponsive at sometime because I feel like they are going to ignore, so, there is no reason for me to start the talk. That is what I have been thinking. But, if I am the only person who is less talking and, at the same time, they also did not talk anything, so, what you expect to happen? The situation then eventually get awkward and like ~ okay, bye. That’s all?!!??

I realize that sometime, the problem is me because, at the moment of talking, I don’t know how to react or to response. But, they should not view as an issue or my weakness.

tumblr_n2jlc0xaub1sl54t9o1_500

Perhiasanmu Perhiasanku

Assalamualaikum dan salam sejahtera, terus terang aku straight to the point. Ini adalah perkara yang asyik berlegar dalam kepala otak aku ni berkaitan umat sekarang.

Seriously, pandai sungguhlah orang kafir menjatuhkan kita. Adakah diorang belajar bersungguh2, terbitkan produk yang megah hanyalah untuk melihat umat Islam tersungkur? Tak tahulah, rancangan orang kafir ni pelbagai. COC, dubsmash, music.ly, instagram tu semua sebenarnya satu platform untuk membuatkan diri kita bermegah-megah

 

Tengoklah instagram, betapa ramai perempuan mula menonjolkan perhiasan mereka, cara mereka berpakaian, alat make up pelbagai, tutorial make up pelbagai… Ye ye, mereka tidak berhias untuk dapatkan perhatian lelaki. Ye, mereka tiada niat seperti itu, tetap juga dapat perhatian lelaki sebab lelaki bukannya buta.  Kadang-kadang, kita dikaburkan dengan alasan semua itu untuk bisnes. Bisnes pun bisnes tetapi perlu ke sampai melanggar syariah?

 

Kadang-kadang aku terfikir, aku duduk sendirian, kita semua ni berbeza fizikal dan mentaliti. Hati kita pun berbeza juga. Tetapi, fizikal dan mental kita adalah pinjaman Allah. Cantik tu boleh bawa ke mana sahaja. Hensem tu boleh bawa ke mana sahaja. Tapi, hati kita bagaimana. Maksud aku macam ni, macam orang Korea buat pembedahan plastic. Sebelum ni, gemuk. Lepas tu, kurus. Hati tetap sama sebab dia adalah orang yang sama, yang berubah fizikalnya sahaja. Jadi, apa yang aku nak sampaikan, Cantik ke tak cantik, pandai ke tak pandai, hensem ke tak hensem, kalau kita tak pandai kawal hati daripada melakukan maksiat, semua yang disebut tadi, fizikal dan mental tak membawa maksud walaupun kita ubah sebaik mungkin. Akhirnya sekali, semua itu hanya pinjaman semata-mata. Yang cantik/hensem bila dah tua nanti mereput jugak. Tapi, hati? Kalau hati yang baik itu tak berubah, maka tidak menjadi masalah. Aku bukan kata tak pakai tudung kalau hati baik pun tak apa. Itu bukan pointnya. Hati, kalau dah berkeadaan baik, terpaut pada Allah, akhirat, orang itu pasti akan mentaati perintah-Nya.

 

Tapi, kita masih lagi ingin memuja seseorang yang sangat cantik, yang sangat hensem, yang sangat kaya. Menjadikan inspirasi boleh tapi tak perlu bagitau orang betapa memuja nya engkau terhadap manusia itu. Sampaikan manusia lain yang hanya membuat teguran sedikit pun, kau dah tak nampak teguran tu, kau nampak manusia yang cantik, kaya, hensem, megah itu. Selagi mampu kau backup hanya dengan alasan positif, “jangan dengar, kak/abang, itu semua dengki, bangsa kita memang macam ni!” Ya ya, itu satu komen yang positif tapi orang yang menegur tadi adalah untuk kebaikan. Ya, nak tegur personally. Tapi, macam mana nak tegur personally kalau dah orang tu beribu followers, beribu jugak yang masuk DM, rasa-rasa teguran itu diabaikan atau tidak? Tak tahu.

 

Lagipun, tak salah memberi nasihat. Ramai orang anggap pemberi nasihat itu sempurna imannya, seorang pendengki yang tak boleh tengok orang lain senang. Jadi, orang yang ditegur itu sempurnakah sampaikan tak boleh ditegur atau…. dia merasakan dirinya terhina, oleh itu dia berasa sedih dan mula block orang? Pemberi nasihat tak pernah menghina, bersyukurlah mereka menegur cara baik. Nak tengok ceramah agama bukannya selalu dapat tengok sebab kita semua sibuk dengan duniawi, hatta, sampai nak tidur sekalipun. Dunia tak pernah jauh daripada kita, semuanya indah belaka.

 

 

 

Cara fesyen perempuan sekarang ni pun dah macam zaman vintage dulu, tahun 70-an, 80-an, pakai tudung bawal/crepe tapi belit takat leher je, pakai tudung sampai nampak rambut depan, pakai turban bagi nampak dada, yang tak pakai tudung tak tahulah nak cakap apa, urusan Allah soal hidayah semua. Nampak macam menilai kan? Tapi, ini berdasarkan apa yang aku nampak dan perkara ni pun dilakukan oleh kebanyakkan manusia. Bukan seorang dua orang manusia. Nak terasa pun, nak buat macam mana. Diorang yang peragakan imej macam tu, dan terang lagi bersuluh imej tu tak menepati syarak Islam. Simpanlah kecantikkan itu untuk suami. Tak perlu bermegah, show off, bagitahu orang yang kau ada semuanya. Alhamdulillah, Im happy for you. -__-

 

Kuatkan pengaruh fesyen? Hari ini keluar, besok seluruh wanita umat Islam mencuba fesyen tersebut. Pantas betul syaitan menghasut kan. Ooooo nasihat syaitan boleh pulak terima, nasihat manusia ni tak nak dengar padahal syaitan itulah musuh YANG NYATA bagi kamu. Susahkan bila syaitan dah menghasut, ia menyebabkan kita dah tak kisah dah apa yang Allah dah tetapkan hukum untuk kita. Semakin kita cuba nak dekatkan diri kepada Allah, semakin banyak syaitan bagi nasihat. Kalau kita tewas terhadap syaitan, alangkah malunya kita terhadap makhluk yang diicipta daripada api itu, sedangkan kita diciptakan dari tanah.

 

Orang yang nak berhijrah ni kita patut bagi sokongan dan berdoa banyak-banyak. Sekali lagi, kan dah kata, hati ini ALLAH yang pegang, jadi hati ini memandu kita sama ada penghijrahan kita itu bermakna atau tidak. Kalau bermakna, pemakaian/sikap kita semakin mengikut kehendak syariat, kalau tak bermakna, vice versa. Kita bukannya tidak boleh berubah, cuma godaan nafsu untuk lebih mencintai dunia tersangatlah kuat. Cuba pegang akhirat tapi terlepas  jua dek cinta kita terhadap dunia. Astaghfirullah hal a’zim. Benda yang tak baik pun kita masih dikaburkan lagi keburukkannya. Benda yang baik pula, baru pemikiran kita aktif bertalu-talu mencari di mana kesilapannya.

 

Aiishh, bila tengok instagram kan, betapa ramai pretty malay kat sana. Cantik tu cantik, den tak kesah do. Yang tak cantik eh kalau benda dah terang-terang melanggar syariat. Hebatkan orang kafir ni, jadikan instagram untuk kita semua post gambar-gambar sampai seseorang itu bangga diri dengan apa yang dia ada. Aku tak post gambar aku, cuma kawan aku suka tag. Itu pun gambar berdiri, lepas tu kabur, gambar beramai-ramai tapi tak posing muka comel/gedik laa… Sapa la pulak nak menjenguknya.

 

Dan, aku kalau nak post, aku akan pastikan gambar tu biasa-biasa jer, takde muka comel2, just senyum seikhlas mungkin, aurat tutup, yang tak tutup aku letak emoticon atau draw black jer, atau aku cut mana yang tak tutup. Kalau aku bergambar dengan orang yang tak pakai tudung sekalipun, aku takkan post, simpan untuk diri sendiri buat kenangan, nanti apa aku nak jawab kat akhirat? Aku pun nak selamat jugak. Lagipun, memori dengan orang yang kita sayang pekejadah nak tunjuk kat orang, kalau post pun kat wechat sebab, wechat, aku cuma kawan dengan orang yang aku kenal je. Lagipun, aku seorang pendiam, jadi, kawan tak ramai. Aku takkan bukak GPS, location nak accept orang sekitar ke apa. Harap2 pendirian aku ni tak berubah. Manusia kan… Pasti akan ada tak puas hati juga.

 

Kenapa eh? Pasti ada je benda yang tak puas hati, kenapa eh, macam tu? Tak boleh ke terima dengan positif. Kenapa teguran-teguran yang baik mesti dianggap seolah-olah orang yang menegur itu sempurna? Tak puas hati lagi? Sebenarnya, kau boleh je terima teguran dengan positif, yang tak puas hatinya syaitan kau. Bila kau nak buang syaitan tu? Mesti orang akan terfikir macam mana nak buang syaitan. Nerd! Ergghh. Itu bahasa kiasan. Maksud aku, bila kau nak buang perasaan tidak puas hati kau? Syaitan kan negatif, bahasa kiasan, bahasa sinis kena paham. Jangan nerd sangat. Aku penatlah. Tak de siapa pinta aku kisah pasal umat sekarang tapi, sebagai sesama saudara, ia membuatkan aku risau, Ya Allah, kenapa saudara aku macam ni? Palestin Syria struggle dengan peperangan disebabkan Israel kuang ajar tu, kita kat sini berperang sebab benda yang remeh temeh, benda yang tak membangun!

 

#peringatanUNTUK diri sendiri.

 

SubhanAllah, cantiknya malam!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Malam ini sangat indah berlatarbelakangkan taburan bintang-bintang yang tidak henti-henti berkelip. Ada juga dari kejauhan terserlah kemerahannya. Aku suka sangat waktu malam yang dipenuhi bintang. Pernah waktu dulu, sewaktu arwah abah hidup, aku senyap-senyap keluar rumah dan baring atas halaman rumah yang berbatu sambil mengadap bintang. Takut juga kalau abah nampak. Dulu, taburan bintang amatlah banyak, penuh satu langit. Ya Allah, cantik sungguh keindahan alam ini. Kalau aku ada kamera yang P900 yang boleh zoom besar-besar tu, dah lama aku tangkap gambar dah! Tak tahu macam mana nak describe kecantikkan bintang-bintang menyinari malam ini, hanya dengan gambar saja boleh diterangkan.

Kadang-kadang aku terfikir, aku seorang yang belum cukup pengetahuan sains, jadi, aku just terfikir apa yang aku teringin nak tahu. Terfikir juga, bumi ni, bila di luar angkasa, angkasawan melihatnya bulat. Tetapi, aku, penduduk bumi merasakan bumi ini rata je. Sebab, pada waktu malam, bintang-bintang yang berjuta-juta jaraknya kita boleh nampak hanya dari bumi ni sahaja, hanya dengan melihat atas langit sahaja. Cuma, waktu siang saja ia tak muncul. Ia diganti pula dengan sinaran matahari yang juga berjuta-juta jaraknya tetapi masih boleh kelihatan di bumi. Jadi, maksud aku, kita yang duduk di bumi ini boleh lihat ape2 je di luar bumi. Kalau kita lihat waktu siang, baru aku merasakan bumi ini bulat sebab langit menjadi warna biru ditemani awan-awan putih yang berarak. Eh!??? Entahlah. Alam cakerawala ini sungguh menakjubkan.

Pernah bercita-cita untuk menjadi memiliki profession sebagai seorang yang boleh mengkaji alam ini tetapi aku sendiri tidak tahu apa jenis bidang dan kerjanya. Sudahnya, aku hanya bercita-cita mahu menjadi saintis. Dan, aku tak pastilah sama ada aku layak atau tidak untuk menjadi saintis sebab aku mengaku, walaupun kat Universiti aku ambil kos kimia industri, tapi bab sains aku tak berapa pandai sangat. Walaubagaimanapun, satu kesedaran menampar aku apabila aku mengambil masa berfikir sekejap. Allah sendiri katakan apa yang aku benci tak semestinya buruk untuk aku. Setakat ni, aku agak menyesal bila dapat masuk UMP bidang kimia industri sebab aku tak percayakan diri aku yang boleh buat atau tak. Inilah perkara yang aku benci, tapi, pasti ada hikmahnya di sebalik semua kebencian ini. Tatkala roommate aku mengatakan yang bidang aku ini adalah untuk saintis, waktu itulah aku tersedar sesuatu. Allah sedang menunjukkan aku jalan untuk menjadi saintis. Bermakna, aku boleh jadi saintis, suatu hari nanti, IN SYAA ALLAH!!! ><

Aku cuma memerlukan kata-kata positif, motivasi yang memberi semangat dan sokongan daripada keluarga dan rakan-rakan. Tak lupa juga untuk berusaha, berdoa dan bertawakal. Dan, aku sendiri kena ubah sikap aku sering mengulangi kesilapan yang sama.

Walaubagaimanapun, aku tak nafikan malam ini memang hening, sunyi, angin yang segar dan sangat cantik. SubhanAllah!!! Dan malam juga merupakan waktu paling sesuai untuk berbicara dan bermunajad kepada Allah SWT. Cuma, apa yang menjadi lemahnya adalah jika iman kita lemah, tidak mahu bangun malam; lebih suka tidur tenggelam dalam selimut dan bantal2. Ya Allah, aku cuba, aku cuba.

tumblr_n918thrthi1rsadwno1_500