Imperfect Is Cool

Assalamualaikum and almost good night. I took a pill in Ibiza. I thought Ibiza was in Israel. so, I preferred to hate this music at the first place. And, the singer is Mike Posner, I never learn to like his song because it is totally not approachable to my heart since 2010, I guess. Then, I google image about Ibiza.. The first thought was, “Oh, okay, beautiful places, maybe I would like to put in bucket list.” And, then, I saw the “Spain” word. Wow, Ibiza’s country state is Spain!?? Cool!! I like Spain and, someday I would to spend sometime at Spain, In Syaa Allah… I even take Spanish class for the next semester and I can’t wait for it.

Firstly, straight to the point, I would like to tell that, I am a human and always do the same, terrible mistakes. I really like to advice people but, in the same time, I did some mistakes. Actually, I am trying and struggling to approach the kindness and positive vibes here, I want to learn from the failure and attempt to try hard in the next day. I am imperfect girl who can do both thing, good deed and evil. To be honest, we suppose to restrain ourselves from trying to do something bad. The term of “Istiqamah” which means doing the good things continuously even in a little quantity has much effect to our personality. If we tend to “istiqamah” in every way, our life would end up with happiness and all things fall on its place. But, it is very hard and need to struggle to become a better human because the devil keeps haunting our mind, asking some part of us to do bad things. They keep putting the hesitation in our heart, triggering the emotional of feeling right when doing something wrong; feeling wrong when doing something right.

Here I am, this is me. I should feel enough with everything I have had. I should not compare my life with others. Even though, they have got better life than me, but, I am here, still in the same places, had to learn about gratitude and doing reformation in my life so that, I can go to the next level in my life. Everybody has their own track to happiness. So, I couldn’t blame them for having the best thing in their life. It is their life. So, I just have to focus on my mission and vision so that I could have better life than other people.

  tumblr_m2if6ddxhi1rn435g

Advertisements

Redha

Assalamualaikum.

Wahai diriku,

Tahu tak kenapa kau tak bahagia? Bermuram durjana jer?

Tahu tak kenapa kau sentiasa cemburu melihat kebahagiaan orang lain?

Betapa cantiknya mereka, pandainya mereka, popularnya mereka…

Sebab kau tak pernah bersyukur apa yang ada

Kalau boleh, semua benda yang kau nak kena dapat waktu sekarang jugak

Itu mustahil.

Kau rasa ada ke kejayaan datang bergolek-golek tanpa usaha? Tak, bukan?

Kau kena redha. Hidup kau macam ni. Kau selalu bosan sebab setiap buat benda yang sama.

Masalahnya kau sendiri tak nak usaha nak buat sesuatu yang menyeronokkan hati kau.

Setiap hari tidur, makan, internet. Kau pun jemu dengan benda yang sama.

Kau nak jalan-jalan, tangkap gambar, show off kat orang. Adakah ini sebab utama kau nak jalan-jalan? Sebab kau cemburukan tengok orang lain berjalan-jalan, tangkap gambar lepas tu dapat banyak likes bila post kat media. Ini kan sebenarnya kau nak? Kau nakkan perhatian kan? Kau kena fikir, kalau betul kau nak jalan-jalan, buatlah sesuatu sebab kau nak gembirakan hati kau, bukan orang lain.

Tapi, dalam situasi lain, kau kena faham, kau beria nak jalan-jalan tapi kau kena faham keadaan orang lain yang kena bawa kau jalan-jalan. Orang lain kerja, kau bersenang-lenang duduk rumah. Bila nak cari kerja, kau malu. Kau punya krisis di mana kau malu hendak berhadapan reality dan komuniti. Kau tak senang bila orang tengok kau buat kerja, nanti tak menjadi.

Kau kena redha, bersyukur, dan kena lakukan sesuatu perkara bukan untuk tagih perhatian orang. Tengoklah bila kau berharap gambar kau disukai ramai tapi tak pun, kau kecewa. Kenapa nak berharap pada manusia? Manusia tak bagi kau apa-apa pun. Kau kena sedar, perhatian manusia tak penting. Hari ni kau memang boleh dapat perhatian orang tapi sampai masanya kau boleh jer ditinggalkan. Jangan mudah terlalu percayakan kebaikan orang tapi janganlah pula bersangka buruk.

Kau suka buat benda yang mahu orang tertarik dengan perbuatan kau. Contohnya, demi kawan, kau sanggup buat macam-macam. Tapi, bila sampai masa kau minta didengari, dikasihi, macam mana layanan diorang kat kau? Kau sendiri kecewa, terasa. Lepas tu, mulalah reka angan-angan dalam minda bagaimana cara nak tarik perhatian diorang, cara nak balas balik perbuatan diorang. Kau sendiri salah sebab kau terlalu mengharapkan perhatian orang. Orang tak ada nak kisah sangat pun.

Bersyukurlah menjadi diri kau. Kau sebenarnya boleh jadi seorang yang hebat tapi kau sendiri tak jadi diri sendiri kau seba kau malu. Takut terserlah perangai buruk kau. Takut dikritik orang. Kau harus faham, kalau dah hidup dengan manusia, kritikan takkan terlepas. Macam kau tak pernah kritik orang? Kau kena faham, jangan tergesa-gesa, jangan mudah tersinggung. Berfikirlah positif, barulah kau boleh happy seadanya.

Sekian.